Kivun vaikutus hihnassa vetämiseen

26.09.2022

Koiran hihnassa vetäminen ei välttämättä johdu aina koulutuksen puutteesta. Taustalla voi useiden syiden ohella olla myös kipu tai jokin muu koiran tuntema epämukavuus.

Kipu voi saada koiran käyttäytymään siten, että koira juoksee ikään kuin kipua karkuun. Mitä voimakkaammin koira pyrkii eteenpäin ja mitä raskaammin se joutuu tekemään töitä edetäkseen, sitä enemmän sen kehossa erittyy hormoneja. Hormonit, kuten adrenaliini, lieventävät hetkellisesti koiran tuntemaa kipua eli koira vetää helpottaakseen oloaan.


Vaikka eläinlääkärin tutkimuksista huolimatta koiralta ei löytyisi terveyteen vaikuttavia tekijöitä, koira saattaa siitä huolimatta tuntea voimakastakin epämukavuutta. Monesti vääränlainen ruokinta aiheuttaa koiralle epämukavuutta ja jopa kipua. Närästys ja muut ruuansulatushaasteet ovat todella yleisiä vaivoja koirilla ja niillä on iso vaikutus koiran käytökseen.



Oma koirani kärsi 2 ensimmäistä vuottaan ruuansulatushaasteista; närästyksestä, sulamattoman ruuan oksentelusta, tyhjän vatsan oksentelusta, ripulista, kivikovasta ulosteesta ja lopulta myös haimatulehduksesta. Koiran käytös oli myös sen mukaista, reaktiivista ja hallitsematonta. Kerttu veti hihnassa, oli turhautunut, eikä pysähtynyt juuri edes haistelemaan. Kaikkea kokeiltiin. Lopulta ratkaisu löytyi oikeanlaisesta ruokinnasta, Rotational Monofeeding:stä. Kerttu ei vedä enää hihnassa, vaan kävelee rennosti ihmisen lähellä tutkien ja haistellen, eikä koulutuksella ole tähän osaa tai arpaa. Reaktiivisuus on myös vähentynyt, eikä siitä ole jäljellä kuin ehkä 10 %. Kertulla ei myöskään ole ollut vuoteen, siitä lähtien kun aloitimme RMF:n, haasteita ruuansulatuksen kanssa.