Miksi hihnakävelyä harjoiteltaessa ei useinkaan toimi periaate "vetämällä ei pääse eteenpäin"?
Hihnakävely sillä ajatuksella, että vetämällä ei edetä, on todella haastavaa niin koiralle kuin ihmisellekin. Jos matka pysähtyy aina siihen, kun koira kiristää hihnan, on seurauksena monesti koiran turhautuminen ja monesti myös ihminen turhautuu ennen pitkää ja lisäksi koiran sekä omistajan välinen suhde kärsii.
Koira voi vetää hihnassa monestakin syystä:
- Hihna on liian lyhyt ja kulkeminen ilman hihnan kiristymistä on täysin mahdotonta.
- Hihnassa kulkeminen on koiralle luonnostaan vieras asia, eikä se ilman harjoittelua tiedä, miten hihnassa pitäisi kulkea.
- Ulkoilu jännittää koiraa ja koiralla on kiire takaisin kotiin tai pois pelottavasta ympäristöstä.
- Koira löytää kiinnostavan hajun/näkee koirakaverin tai muun kiinnostavan asian ja haluaisi mennä sen perässä.
- Ihmisen etenemistahti on koiran tahtiin verrattuna hidas. Joskus myös oman kävelytahdin nopeuttaminen voi auttaa.
Kun hihnakävelyä harjoitellaan matkanteon estämisen kautta, koira voi kokea estämisen rangaistuksena. Rangaistusten käyttäminen ei varsinaisesti opeta koiralle, miten sen kannattaisi toimia, joten hihnakäytöstä kannattaa harjoitella mieluummin niin, että tehdään ihmisen lähellä pysymisestä kannattavaa ja mielekästä, maailman kivoin asia. Kun koira oppii, että ihmisen lähellä tapahtuvat ne parhaat asiat, koira todennäköisesti ei edes halua vetää hihnassa. Mikäli koiraa jännittää lenkillä ja vetää sen takia, pitäisi hihnakäytöksen harjoittelun lisäksi lisätä koiran turvallisuuden tunnetta lenkillä esim. erilaisten turva-ankkureiden avulla ja harjoitella pelottavia asioita. Jos koira sitten kuitenkin välillä vetää hihnassa syystä tai toisesta, en näe sitä maailman kauheimpana asiana, kunhan ulkoilutusvälineet ovat kunnossa, eikä koira loukkaa itseään.
Kun koiran eteneminen estetään hihnan kiristyessä, oletetaan, että koira tietää, miksi matkanteko loppui. Tosiasia kuitenkin on, että emme voi olla varmoja, tietääkö koira tätä oikeasti koska todella harvoin matkan etenemistä pystyy estämään juuri oikealla hetkellä. Jos hihnakävelyä haluaa harjoitella estämällä koiran eteneminen, pitäisi estämisen tapahtua juuri silloin, kun hihna kiristyy ja tämä on todella haastavaa koska raja on todella häilyvä, milloin ihminen kiristää hihnan ja milloin koira. En siis lähtisi harjoittelemaan hihnakävelyä estämisen avulla, vaan vahvistamalla toivottua käytöstä. Oman koiran kanssa harjoittelin hihnakävelyä aikoinaan estämisen kautta ja sen jälkeen meillä olikin lenkeillä turhautuva koira, joka oli kiinni housun puntissa ja repi hihnaa kuin pieni piraija. Enää en ihmettele, miksi nuori koira näin teki.
Ajattelen koiran kanssa lenkkeilyn olevan ensisijaisesti koiraa varten. Koiran on päästävä asioilleen sekä lajilleen tyypillisesti haistelemaan ja tutkimaan. Koira on saattanut odottaa kotona koko päivän, että pääsisi ulos ja kun ulkoilun hetki vihdoin koittaa, se on riemuissaan. Odotukset lenkkiä kohtaan voivat olla koiralla suuret. Jos lenkillä eteneminen sitten estetäänkin vähän väliä, on turhautuminen taattua etenkin nuorella koiralla. Lenkki voi olla koiran päivän kohokohta ja mielestäni ihmisen tehtävä ei ole tehdä koiran omasta hetkestä kurjaa.
Hihnakävelyä ei kannata harjoitella itse lenkillä, vaan lenkkeilyä tukevia harjoituksia kannattaa harjoitella muualla, esim. kotipihassa tai sisällä. Toki lenkkiin voi sisällyttää harjoituksia niin, että valitsee rauhallisen paikan lenkin varrelta ja harjoittelee muutaman toiston verran, mutta koiralta ei voi vaatia, että koko lenkki käytettäisiin harjoitteluun. Sujuva hihnakävely on yksi haastavammista asioista koiran elämässä. Lenkin varrella tarvitaan monenlaisia taitoja ja työkaluja. Mitä enemmän koiralla ja omistajalla on työkaluja käytettävänään eri tilanteiden varalle, sitä sujuvampaa hihnassa kävely on.
Mitä asioita hihnakävelyä harjoiteltaessa kannattaa huomioida?
- Halutusta käytöksestä palkitseminen on tehokkaampaa kuin kulkemisen estäminen.
- Tee itsestäsi elämys koiralle ja siten lähellä pysymisestä maailman kannattavin asia.
- Käytä monipuolisia palkkioita.
- Palkitse koira pienistäkin eleistä, joita se tekee sinua kohti.
- Älä harjoittele lenkillä, vaan lenkkiä varten!
- Pidä harjoitushetket lyhyinä.
- Tee harjoituksia ensin helpossa ympäristössä ja siirry sitten pikkuhiljaa haastavampiin paikkoihin.
- Valitse koiralle hihna, jossa on pituutta tarpeeksi, vähintään 3 metriä. Jos hihna on lyhyt, on epäreilua vaatia koiralta, että hihna ei saisi kiristyä.
- Muista, että hihnan kiristyminen ei ole maailmanloppu.
- Jos koiralla on taipumusta vetämiseen, varmista, että ulkoilutusvälineet ovat kunnossa, hyvin istuvia ja turvallisia.